Θανάσης Ρότσκος

Ο Θανάσης Ρότσκος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Κάτω Τούμπα όπου την δεκαετία 85-95 ήταν έντονη η αναβίωση του ρεμπέτικου στα νυχτερινά μαγαζιά (Όμορφη Νύχτα, Γλεντικουλέ, Λιόλιος κλπ). Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την συλλογή δίσκων λαϊκού, ρεμπέτικου τραγουδιού αλλά και πολλών ορχηστρικών κάθε είδους. Παράλληλα διάβαζε ότι αυτοβιογραφία ή άλλο σχετικό βιβλίο γύρω από την λαϊκή μουσική και το ρεμπέτικο τραγούδι.
Στην φοιτητική ζωή του στις Σέρρες εργάστηκε για δύο χρόνια σε ραδιόφωνο όπου παρουσίαζε καθημερινή μουσική εκπομπή γύρω από το κλασικό λαϊκό τραγούδι.
Εκεί δημοσίευσε άρθρα σχετικά με την μουσική σε τοπικές εφημερίδες.
Περιστασιακά δημοσιεύτηκαν άρθρα του στο περιοδικό «Δίφωνο» ενώ διατήρησε τακτική επικοινωνία και δημοσιεύτηκαν πολλά άρθρα του και μια συνέντευξη του Σάββα Σιδηρόπουλου (μαγνήτες SAVVAS) στο περιοδικό «Λαϊκό Τραγούδι».
Από τις αρχές του 2016 άρχισε μια τακτική συνεργασία με το Ράδιο Θεσσαλονίκη η οποία με οδήγησε σε μια εβδομαδιαία δίωρη εκπομπή όπου παρουσίαζε ζωντανά στο στούντιο συγκροτήματα της πόλης, κυρίως, αλλά και καλλιτέχνες που επισκεπτόταν την Θεσσαλονίκη. Στο διάστημα αυτό έγιναν 55 εκπομπές όπου πέρασαν πάνω από 170 μουσικοί και τραγουδιστές από το στούντιο και καταγράφηκαν στιγμές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Απόρροια αυτών των εκπομπών ήταν και η γνωριμία του με τον Γιάννη Καρασάββα, ο οποίος τον κάλεσε να συμμετέχει ως παρουσιαστής στο σχήμα «Τα δέκα μπουζούκια της Δόμνας».
Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά μέλη του σχήματος. Επιμελείται τα κείμενα και τα βίντεο των παραστάσεων, ενώ η εταιρεία του έχει και την επιμέλεια της παραγωγής.
Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη κάνοντας εκπομπή το μεσημέρι της Κυριακής, πάντα γύρω από το κλασικό λαϊκό τραγούδι.
Η κύρια δραστηριότητα του είναι μηχανολόγος μηχανικός (www.rotskos.gr). Διατηρεί τεχνικό γραφείο από το 1998 με αρκετούς συνεργάτες και δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.