Ανδρέας Καρακότας

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στην Νεάπολη το 1966.
Συνάντησε τον Μάνο Χατζιδάκι το 1986 που τον καλεί να συμμετάσχει στην παράσταση «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά», που δισκογραφήθηκε ζωντανά το 1987, εκεί τραγουδά και το «Κάποια μάνα αναστενάζει» του Βασίλη Τσιτσάνη.
Το 1989 τραγουδά τις «Μπαλάντες του Περιθωρίου» του Απόστολου Καλδάρα μαζί με τον Μιχάλη Παπαζήση.
Το 1991 ο Μάνος Χατζιδάκις τον επιλέγει για να ερμηνεύσει «Τα τραγούδια της αμαρτίας» σε ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου και ένα του Γιώργου Χρονά. Το έργο δισκογραφήθηκε το 1996 σε μορφή για φωνή και πιάνο με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο.
Έχει τραγουδήσει σε δίσκους των Γιώργου Καζαντζή, Βαγγέλη Γιαννάκη, Νίκου Μαμαγκάκη, Μιχάλη Λουκοβίκα, Μανώλη Ρασούλη και Πέτρου Βαγιόπουλου, στον ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο του Νίκου Ξυδάκη από το «Γυάλινο μουσικό θέατρο», «Βραχνός προφήτης» του Θανάση Παπακωνσταντίνου και «9 πληρωμένα τραγούδια» του συγκροτήματος «Τρύπες». Συναντάμε το όνομά του σε πάνω από 25 δίσκους.
Συνεργάστηκε σε συναυλίες, παραστάσεις και τηλεοπτικές παραγωγές με τους Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Κουγιουμτζή, Γιάννη Σπανό, Νίκο Τάτση, Μανώλη Ρασούλη, Νίκο Ξυδάκη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Θωμά Κοροβίνη, Παναγιώτη Καλατζόπουλο, Μπάμπη Παπαδόπουλο, Γιώργο Σφυρίδη και πολλούς άλλους δημιουργούς και με τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιώργο Νταλάρα, Δημήτρη Μητροπάνο, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μανώλη Λιδάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Λιζέτα Καλημέρη, Ηλία Λιούγκο, Γεωργία Συλλαίου και πολλούς άλλους τραγουδιστές.
Έχει τραγουδήσει σε παραστάσεις στην Αγγλία, το Βέλγιο, την Γαλλία, την Γερμανία, το Ισραήλ και την Νότιο Αφρική.
Σήμερα είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έχει πολλούς μαθητές που όλοι έχουν να πουν ένα καλό λόγο για τον δάσκαλο Ανδρέα Καρακότα.